VAASUN SUUNNISTUSKOULU 2023

 

Vaasan Suunnistajien uusi suunnistuskoulukausi  alkaa maanantaina 3.4.2023 teams-vanhempainillalla. Sen jälkeen viime vuonna saatujen toiveiden perusteella järjestämme suunnistuskoululaisten vanhemmille/lähiaikuisille teamsillä keskiviikkona 12.4. klo 18-19.30 tietoiskun suunnistuksen perusteista. 

.

Varsinaiset suunnistuskoulukokoontumiset alkavat maanantaista 17.4. klo 18.00-19.15/19.30 ja jatkuvat siitä erillisen ohjelman mukaan, josta alustava suunnitelma löytyy täältä. Ensimmäinen kokoontuminen on Nummen koulun pihalla Ristinummella. 

Niin Uudet kuin aikaisemmin mukana olleet lapset/nuoret suunnistuksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!  7-vuotiaat ja nuoremmat oman aikuisen kera! 

 

Ilmoittautuminen: VaaSun suunnistuskoulu 2023

 

VaaSun suunnistuskoulu 2023 alustava ohjelma löytyy täältä.

 

 

VAASAN SUUNNISTAJAT RY:N SUUNNISTUSKOULU

 

Vaasan Suunnistajien suunnistuskoulu tarjoaa mahdollisuuden luonnossa liikkumiseen, suunnistustaidon kehittämiseen sekä suunnistuskilpailuihin osallistumiseen 15-vuotiaille ja nuoremmille lapsille/nuorille. Ohjauksesta vastaavat koulutetut ohjaajat ja heidän apunaan ovat kokemusta/koulutusta omaavat nuoret.

Lapset/nuoret jaetaan ryhmiin suunnistuskokemuksen ja iän mukaan.

 

Alle 7-vuotiaat ovat tervetulleita oman aikuisen kera toimintaan!  Myös vanhempien lasten/nuorten vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita lastensa/nuortensa mukana ryhmiimme!

                                                                                          

 

SUUNNISTUSKOULUN RYHMÄT

 

LUMIKOT

- 7-vuotiaat ja nuoremmat uudet alkajat ja viime vuonna aloittaneet alle 7-vuotiaat

- ryhmässä opetellaan suunnistusta nauttien yhdessä luonnossa liikkumisesta, käyden

läpi suunnistuksen perusasioista mm. karttamerkkejä ja – värejä, vertaamalla maastoa ja karttaa, oman olinpaikan määrittämistä sekä opettelemalla reitinvalintoja.

- Lumikot suunnistavat oman aikuisen ja/tai ohjaajan kanssa, yleensä pienryhmissä.

- Suunnistusta opetellaan käyttäen mm. rastireittirataa (RR=metsässä on valkoisella nauhalla merkitty reitti rastilta rastille), lyhyitä suunnistusratoja eli viuhkoja, runsasrastisia ratoja ja muita suunnistusharjoitteita.

- Vastaava ohjaaja: Maritta Nurmi; maritta.helena(ä)netikka.fi, puh. 050-3259920

- Ohjaajilla keltaiset heijastinliivit

 

JÄNIKSET

- 8-10-vuotiaat, niin aloittajat ja jatkajat

- 8-10-vuotiaiden aloittelijoiden mukaan toivomme aina ainakin aluksi oman aikuisen mukaan. Toki myös jatkajilla saa olla halutessanne aikuinen mukana.

- ryhmässä opetellaan suunnistusta nauttien luonnossa liikkumisesta, kerraten ja opetellen lisää suunnistuksen perusasioita mm. reitinvalintaa, maaston ja kartan vertaamista, oman olinpaikan määrittämistä, itsenäisten päätösten tekemistä.

- Jänikset rohkaistuvat lähtemään kuluvan kauden aikana yksin rastireittiradalle.

- Suunnistusta opetellaan käyttäen mm. rastireittirataa (RR=metsässä on valkoisella nauhalla merkitty reitti rastilta rastille), lyhyitä suunnistusratoja eli viuhkoja, runsasrastisia ratoja ja muita suunnistusharjoitteita.

- Vastaava ohjaaja: Kalevi Mäki-Maunus

- Ohjaajilla on oranssit heijastinliivit

                                     

KETUT

- 11-12-vuotiaat, niin aloittajat ja jatkajat

- harjoittelu tapahtuu mm. tukireittiradalla (TR=metsässä valkoisella nauhalla merkitty reitti, jota suunnistaja voi käyttää apuna rasteille suunnistaessa, rastit eivät ole nauhan varrella), lyhyitä suunnistusratoja eli viuhkoja, runsasrastisia ratoja, väyläsuunnistusta ja muita suunnistusharjoitteita.

- Ryhmässä harjoitellaan myös tietoisesti mm. venyttelyä, kehon hallintaa, ketteryyttä, lihaskuntoa, metsässä juoksemista.

- Harjoituksissa vahvistetaan mm. seuraavia suunnistustaitoon liittyviä asioita: kartan suuntaus/suunnanotto kompassilla ja suunnassa kulkeminen, kartan mittakaava, kuljetun matkan arviointi, korkeuskäyrät, rastinmääritteet, sujuvaa suunnistusta eli kartan lukua liikkeessä =vilkaisutekniikkaa

- Yhteishenkeä ja kaverisuhteiden muodostumista tavoitellaan vaihtelevin ryhmämuodostuksin ja leirien avulla.

- Vastaava ohjaaja: Ossi Peltola

- Ohjaajilla on punaiset liivit

 

HIRVET

-13-15-vuotiaat nuoret, niin aloittajat ja jatkajat

-ryhmässä on mahdollisuus kehittää yksilöllisesti taitojaan. Ryhmähenki ja kaverisuhteet ovat myös tärkeitä.

- Harjoittelu tapahtuu mm. ns. suorilla suunnistusradoilla jokaisen oman taitotason mukaan.

- Harjoitukset tarjoavat fyysistä harjoittelua yksittäin ja ryhmässä mm. metsä- ja polkujuoksua, juoksukoordinaatioita, kehonhallintaa ja nopeutta sekä lihaskuntoa.

- Tavoitteena on oppia tekemään hallittuja suunnitelmallisia suunnistussuorituksia, soveltamaan suunnistuksen ajatusmallia (suunnitelma-ennakointi-havainnointi- varmistus), oivaltamaan oleellinen kartasta ja maastosta.

- Ryhmäläisiä kannustetaan aktiiviseen harjoitteluun ja kilpailemiseen

-Vastaava ohjaaja: Sami Elomaa

- Ohjaajilla on siniset liivit    

             

 

SUUNNISTUSKOULUN JÄLKEEN ON VUOROSSA

VAASUN NUORTEN TREENIRYHMÄ

16-vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat suunnistuksessa mukana olevat toimivat nuoremmille oravapolkulaisille ohjaajina ja heidät ohjataan erillisiin harjoituksiin.

Vanhemmat/isovanhemmat /aikuiset ovat aina tervetulleita mukaan oman lapsensa/nuorensa ryhmään. Voit toimia oman lapsesi perässä kulkijana ja/tai hänen apunaan tai toimia ohjaajiemme apuna ohjeiden mukaan. Samalla voit opetella näin myös itse suunnistamaan!

 

VAASAN SUUNNISTAJIEN NUORISOTOIMINNAN TOIMINTAMAKSUT

 

Suunnistuskoulussa ja/tai nuorten treeniryhmässä oleva maksaa toimintamaksun ja jäsenmaksun

 

TOIMINTAMAKSUN  + JÄSENMAKSUN maksaminen

 

JÄSENMAKSU:

-  nuoret 10 e (täyttää tänä vuonna enintään 20 vuotta) 
- aikuiset 25 e (täyttää tänä vuonna vähintään 21 vuotta)
tai
- perhemaksu 50 e (kaikki samaan talouteen kuuluvat)

 

TOIMINTAMAKSU:

40 € / perheen ensimmäinen lapsi/nuori, joka tulee VaaSun suunnistuskouluun
30 € / perheen toisesta, kolmannesta jne. lapsesta

Anomuksesta näistä maksuista voidaan myöntää helpotuksia. Anomus osoitetaan johtokunnalle.

 

VaaSun tilille: FI97 5670 0820 1463 38 (Vaasan Osuuspankki),

 

Toimintamaksu viitenumeroa 5607 ja jäsenmaksu viitenumeroa 5597.

 

Toiminta- ja jäsenmaksun maksamisen jälkeen mahdollisimman pian rekisteröityminen Suomisport- ja IRMA-järjestelmiin, erillinen ohjeistuksen mukaan, joka löytyy VaaSun etusivulta

Rekisteröityminen tehdään kerran.

14-vuotiaille ja nuoremmille seura lunastaa lisenssin ja tapaturmavakuutuksen.

15-vuotiaat ja vanhemmat maksavat jäsenmaksun ja lisäksi lunastavat itse lisenssin sekä vakuutuksen oman tarpeensa mukaan Suomisportissa.

 

Suunnistuskoulun toimintamaksu pitää sisällään edellä mainitun lisäksi

- ohjauksen 

Ilmainen kartta Vaasarasteilla (=iltarasteilla)

Lainaan emit-leimasinkortti VaaSun järjestämillä Vaasarasteilla iltarastikohtaisesti silloin, kun se on käytössä.

Lainasuunnistuspaita 

Osallistumisoikeuden jumppaan talvikaudella 

- Suunnistusleirejä pienellä omavastuumaksulla. Leireistä ilmoitellaan erikseen. 

 

VAASUN SUUNNISTUSKOULU 2023 pitää sisällään siis

 

1)Ohjauksen, joka järjestetään yleensä maanantaisin

Kokoonnumme klo 18.00-19.30. Olettehan ajoissa paikalla! Lumikot eli nuorempien ryhmäläiset lopettavat jo klo 19.00, mutta jos on vanhempia sisaruksia, voi toki jäädä loppuveryttelyihin toiseen ryhmään sovittaessa.

 

Suunnistamme niin metsässä kuin asuinlähiöissä ja puistoissa.

 

Varusteeksi

sopivat reippaaseen liikkumiseen sopivat vaatteet, jotka saavat myös likaantua.

Jalkineiksi sopivat kengät, joilla on mukava liikkua maastossa. Myös kengät voivat joskus kastua ja toivottavasti se on ok myös osallistujille.

Kannattaa varata kokoontumispaikalle vaihtosukat ja -kengät mukaan, että jos metsässä kastuu, niin voi vaihtaa kuivat ennen kuin lähtee kotiin.

Näin vältytään ehkä vilustumiselta.

Kompassia et tarvitse ainakaan Lumikot ja Jänikset-ryhmissä. Ketut ja Hirvet- ryhmissä kompassin käyttö kuuluu harjoituksiin ja se on hyvä olla mukana. Jos mietit, millaisen ostat, kysy rohkeasti ohjaajilta apua sen valintaan.

Silloin tällöin on ajanotto käytössä ja silloin käytämme elektronista ajanottoa eli EMIT-leimausta. Kun oravapolkuharjoituksissa on emit-leimaus käytössä, niin silloin harjoituksissa mukana olevat saavat lainata EMIT-leimauskortin meiltä järjestäjiltä. Samoin voit lainata sitä myös muihin harjoituksiin ja kilpailuihin siihen asti, kun hankitte oman. Emitin voi hankkia mm. VaaSun kautta.

2)Harjoituskilpailut: Vaasan Suunnistajat, IF Femman, Solf IK, Malax IF ja Laihian Luja järjestävät harjoituskilpailuja kesän 2023 aikana ja ne ovat mukana ohjelmassa.

Niihin tulee erillinen kutsu, jonka mukaan ilmoittaudutaan.

Kaikki osallistujat palkitaan.  

 

3) Viiden seuran yhteiset harjoitukset Vaasan Suunnistajat, IF Femman, Solf IK, Malax IF ja Laihian Luja järjestävät yhteisiä harjoituksia kesän 2023 aikana ja ne ovat mukana ohjelmassa. Niissä on mukana myös oman seuran ohjaajia. Niihin tulee erillinen kutsu, jonka mukaan ilmoittaudutaan.  

 

4)Omatoimisina harjoitteluina Vaasarastit; VaaSu ja IF Femman järjestävän vuoroviikon Vaasa- eli iltarasteja, pääasiassa torstai-iltaisin. VaaSun järjestämillä Vaasarasteilla on usein RR ja TR sekä saa emit-leimauskortin lainaksi ilmaiseksi.  Jos ei ole RR ja TR -rataa, niin vaihtoehtona on silloin D-rata, joka on helpohko polkuvoittoinen suunnistusrata.

Tutustu tarkemmin rastilippu.fi -sivustolla Vaasarastien aikatauluun ja ohjeistukseen! Suurinosa Vaasarasteista järjestetään siten, että rastien merkit ovat paikoillaan järjestelyillasta eteenpäin viikon. Osa Vaasarasteista on kesäaikaan täysin omatoimisia eli ei ole tällöin järjestäjän puolesta ajanottoa.

 

5) Leiritoimintaa, josta tiedotetaan, kun on leiri tulossa ja ilmoittautuminen ajankohtaista.

 

6) Alueen lasten/nuorten viesti esim. kompassiviestit, kompassi henkilökohtainen kilpailu, AM-viesti, Lakeuden viesti sekä Nuorten Jukola. Näihin kilpailuihin pyrimme lähtemään isolla porukalla ja yhteiskuljetuksella. Kilpailijoita tulee lähteä vähintään 30 osallistujaa/ ko. kilpailuun, että järjestetään VaaSun puolesta yhteiskuljetus. Ja jos sitten kyytiin jää vapaita paikkoja, niin huoltajia saa mielellään lähteä mukaan.                                                                            

7) Omaehtoinen osallistuminen kilpailuihin. Maksettuasi VaaSun jäsenmaksun ja suunnistuskoulun toimintamaksun tai olet jo 15 vuotias ja maksat itse myös SSL:n nuorisolisenssin, olet oikeutettu osallistumaan suunnistuskilpailuihin. VaaSu maksaa osallistumismaksusi Suomessa järjestettäviin suunnistuskilpailuihin, kun ilmoittaudut ajoissa ja olet VaaSun jäsen.

Yleensä yksittäisiin kilpailuihin hoidat järjestelyt ilmoittautumisesta lähtien itse/huoltajasi kera. Toki, jos huomaat Suunnistusliiton IRMAn kautta, että samaan kilpailuun on menossa myös muita VaaSulaisia, niin kannattaa aina kysellä yhteiskuljetusmahdollisuutta.

 

Viestijoukkueista: Viestien osalta ilmoita osallistumishalukkuus ajoissa Suunnistusliiton ilmoittautumisjärjestelmän eli IRMAn kautta ja VARAUDU siihen, että joukkue löytyy.

Vaasan Suunnistajat ja IF Femman ovat tehneet nuorisosopimuksen suunnistuksen osalta vuodelle 2023. Nuorisosopimus koskee vain 20-vuotiaita ja nuorempia yleisten kilpailujen viestisarjoissa, joissa kaikki osuudet on tarkoitettu 20-vuotiaille ja nuoremmille.

 

VaaSun ja Femmanin yhteinen nuorisosopimuksen valitsijatiimi muodostaa ilmoittautuneista osallistuvat joukkueet muihin paitsi AM-viestiin, joihin VaaSun valmennustiimi muodostaa joukkueet ilmoittautuneista. Viestijoukkueista ilmoittaa valitsijatiimi osallistuville ja suunnitellaan kulkemiset yhdessä.

Kilpailutaipaleen alkuvaiheessa on mahdollista saada VaaSulta lainaan emit-kilpailukortti kilpailuihin, mutta mikäli osallistuu toimintaan useammin, niin se kannattaa hankkia itselle joko seuran kautta tai suunnistuskilpailuissa suunnistustarvikemyyjiltä.

 

 

SUUNNISTUKSEN KILPAILUKALENTERI 2023

https://irma.suunnistusliitto.fi/irma/public/competitioncalendar/view

 

 

VAASUN NUORTEN VALMENNUSTOIMINTA

VaaSun suunnistuskoulutoiminta antaa pohjan tavoitteelliselle suunnistustoiminnalle. 

Siitä voit ponnista sopivasti osaksi alla mainittuun ryhmään.

Kun sinua kiinnostaa tavoitteellinen harjoittelu suunnistus lajina ja haluaisit lisätietoa esim. mistä tukea yms., niin ota rohkeasti yhteyttä valmennustiimin jäseneen Eveliina Välimaahan ja kysy rohkeasti: eveliina.valimaa (at)gmail.com. Eveliina on pääsarjassa kilpaileva maajoukkueessa oleva pyöräsuunnistaja. Toki hänelle ns. normaali kesäsuunnistuskin on lajina tuttu. 

 

VAASUN NUORTEN TREENIRYHMÄ

 

Ryhmään ovat tervetulleita 11-18-vuotiaat suunnistuksesta kiinnostuneet nuoret, jotka ovat/tulevat VaaSun jäseniksi ja maksavat joko suunnistuskoulun toimintamaksun tai ikänsä puolesta huolehtivat itse lisenssin maksusta Suunnistusliitolle, kuten vähän aikaisemmin tässä tiedotteessa on kerrottu.

VaaSun suunnistuskoulu on osa treeniryhmän toimintaa.

 

Ryhmän tavoitteena on tarjota suunnistuskoulutoimintaa täydentävää toimintaa.

 

Tutustu tarkemmin ryhmän toimintaan VaaSun sivun kautta.

 

 

OSALLISTUMISMERKINNÄT

 

Kaikista suunnistustapahtumiin (niin edellä mainitut kuin muut mahdolliset) osallistumisista pyydä ohjaajaa/vanhempaa laittamaan päivämäärämerkintä +nimikirj. osallistumislistaan. Kun olet osallistunut esim. kilpailuun tai omatoimiseen iltarastiin ja vanhempi on allekirjoittanut osallistumisesi, voit pyytää rastin jälkikäteen suunnistuskoulun yhteydessä ohjaajaltasi. 

Olethan rehellinen!

 

Syksyllä seuraillassa palkitaan merkintöjen mukaan, vähintään 12 kertaa osallistuneet. Erityismuistaminen tulee 25, 50 ja sitä enemmän osallistuneille. Seurailta palkitsemisineen on yleensä marraskuun puolessa välissä, joten pidäthän huolta, että palautat merkintätaulukon seuramme nuorisovastaavalle lokakuun lopulla, jotta tulet huomioiduksi.

 

Myös täältä pääset ilmoittautuminen sivulle: VaaSun suunnistuskoulu 2023

 

LIIKUNNAN ILOA SUUNNISTUKSEN MERKEISSÄ!