Valvojan lausunto

Pitkämatka ja sprintti

 

Vaasan Suunnistajat ottivat innolla haasteen vastaan järjestää alueen pyöräsuunnistus- kisaviikonloppu, pitkämatka ja sprintti. Pyöräsuunnistuskilpailuja ei Vaasassa ole aiemmin juurikaan järjestetty, joten nyt pääsevät alueen pyöräsuunnistajat kisaamaan uusille, mielenkiintoisille kartoille. Toivottavasti kisa houkuttelee matalalla kynnyksellä uusiakin harrastajia kokeilemaan lajia, siis maastopyöräilijöitä suunnistamaan ja myös jalkasuunnistajia pyöräilemään! 

 

Kisat suunniteltiin alunperin kesäkuun alkuun, mutta kaikkien tuntemasta syystä jouduttiin hakemaan uusi ajankohta. Sellainen kompromissi löytyi tästä syyskuun alusta. Tosin samaan viikonloppuun, jolloin juostaan RaJun järjestämä am-yökisa perjantaina Ilmajoella. Kaikkiin ehtii, se joka jaksaa.

 

Pyöräsuunnistajat ovat usein lukeneet kilpailuohjeista, että oikominen on poikkeuksellisesti sallittu. Nyt ei, vaan mennään sääntöjen mukaan: karttaan merkityiltä poluilta ja teiltä ei saa tiettömille teille eikä nurmialueille poiketa. Tähän on syynsä, kisaa käydään alueilla, jossa maastonkäytön luvat sen estävät. Pienempiä ja isompia polkuja, teitä ja ajouria toki riittää. 

 

Pitkällä matkalla varsinkin päästään hyvin erivauhtisille poluille, joten hyvä harkinta reitinvalinnassa säästää minuutteja. Pistepoluilla joutuu taitavakin kuski laittamaan jalkaa maahan. Isoja mäkiä ei ole, mutta paikoitellen kivistä ja heinittynyttä polkua kyllä. Näissä kartoittaja on säilyttänyt hyvin linjansa.

 

Sprintin luonne on enemmän asvalttia ja nopeita väyliä, kuin metsäpolkuja. Rasteja, lyhyitä välejä ja käännöksiä on paljon, joten se pärjää, jolla kartta on samoin päin päässä ja telineessä. Vauhdikkaita kohtaamisia myös tulee, joten tarkkana mutkapaikoissa!  

 

Onnistumisia suorituksiinne!

 

Arto Ikola, kilpailun valvoja

Rasti-Jussit